top of page
004.jpg

Renovation in Honancho / 方南町のリノベーション

築40年のマンションの専有面積70㎡弱の住戸を、夫婦と子ども一人の住まい+夫のオフィスとして改修する計画。

 

住戸は5階建て最上階の角部屋で、南北東三方に窓を持つ。典型的な3DK振分タイプの間取りだったのをスケルトンに戻した上で、RC耐力壁を境に北側を玄関+オフィス+水回り、南側を住まいの空間として再編成した。

住まいの空間は中央に寝室を置き、その周囲に配置したキッチン、リビングダイニング、クローゼット、収納、デスクスペースなどの異なる居場所を回遊できるようにした。それによって、姿は見えないが気配は互いに感じられる住人同士の距離感を作り出している。同時にこの回遊性は三方の窓から取り込んだ光や風を住戸全体に回す上でも都合が良い。寝室上部はロフトとし、子どもの遊び場や収納として使う。

 

以上の平面計画を、壁で仕切られた部屋群としてではなく、かといって全てがつながり合った一室空間としてでもなく、住人が状況に応じて能動的に調節可能な境界面によって実現することを考えた。それによって住宅内に巻き起こる個々人の様々な活動や気分、人によって好みの異なる光温熱音環境が心地よく共存する状態を目指した。設計にあたってはこの調節可能な境界面、すなわち「建具」の開発に注力した。

○斜め無双窓

日本の伝統的建具である無双窓を参照しつつ、従来の縦格子ではなく斜め格子の無双窓を考えた。斜めにすることで、住人の水平移動に対する視線制御と立位⇄座位の垂直移動に対する視線制御を両立させた。またこの斜め格子は上下段別々に格子の開口率を繊細に調節でき、多様な採光・通風環境を作り出す。「視線は遮りたいが風は取り込みたい」「親の気配を感じながら眠りたい」「完全に閉じて読書に集中したい」といった生活における様々なシチュエーションにフィットした環境を、建具によって生み出す。平面計画上寝室が他のスペースと近接するが、二組の斜め無双窓に挟まれることで、立体的なひし形格子の中に寝室が存在するような視覚効果とそれによる心理的な距離感が生まれる。

○スケルトンフラッシュ戸

面材を障子紙に置き換えることで光を透過するフラッシュ戸1考えた。芯材には一般的なフラッシュ戸でも使われるペーパーハニカムを使用している。フラッシュ戸よりさらに軽く、障子戸よりも頑丈で、ハニカム構造が独特な陰影を作り出す。脱衣室の窓から取り込んだ外光をオフィス側へ導くと同時に、ハニカムの厚みが脱衣室への視線を制御する。

 

光や風を柔らかく通し視線や気配を細やかに制御する新しい建具​によって、間取りを超えた環境の伸び縮みや、それによる階調豊かな暮らしの実現を試みた。

 

1 骨組や芯材の両面に合板などの薄い面材を接着し、表面を平らに仕上げた建具。軽量・安価で、現代の木製建具の大部分を占める。

This is an interior renovation project of a dwelling unit in a 40-year-old apartment building in Tokyo. The unit with around 70 square meters is renovated as a residence for a couple and a child, plus an office space for the husband.

The unit is a corner room on the top floor of the five-story building with windows on three sides. After removing all the original interior work into the skeleton form, we put the office and sanitary on the north side of the RC bearing wall, and the living space on the south side of it.

The living space has a bedroom in its center, and it’s surrounded by a kitchen, living/dining room, closet, storage, and desk space. This layout allows the residents to move around and creates a sense of distance between the residents. At the same time, the layout without dead ends is convenient for distributing the light and wind coming through the windows on three sides into the entire unit. There is a loft above the bedroom, and it is used as a playground for the kid and storage.

In materialization of the planning above, we’ve implemented boundary surfaces between spaces that can be actively adjusted by the residents. The aim is to create a comfortable coexistence of different activities, moods, also various light, heat, and sound environments, which vary according to the individual's preferences. We’ve focused on the development of these adjustable boundary surfaces, or “fittings.”

1. Diagonal Muso-mado fittings

Referring to the Japanese traditional double-lattice fittings called Muso-mado, we have designed one with diagonal lattices instead of the conventional vertical ones. The slanted lattice enables sight control over both horizontal and vertical movement of the residents. Also, the opening rate of the lattice can be adjusted delicately to create a variety of lighting and ventilation environments. As a result, the fittings create an environment that fits various situations in daily life, such as ‘blocking the line of sight but letting the wind in,’ ‘sleeping while feeling the presence of parents,’ or ‘closing the fittings completely and concentrating on reading.’

2. Skeleton flush door

By replacing its surface material with Japanese traditional Shoji paper, we’ve designed a flush door*1 that allows light to pass through itself. The core material is paper honeycomb, which is used in general flush doors. It is lighter than a normal flush door and sturdier than a traditional shoji door, also its honeycomb structure creates unique shadows. The thickness of the honeycomb controls the line of sight into the dressing room while at the same time directing the outside light taken in through the dressing room window to the office side.

By these new fittings which allow light and wind to pass through softly and control the line of sight and presence of residents delicately, we’ve tried to realize an environment expanding and contracting beyond the planning layout, and the rich gradation of life that results from it.

 

*1 A fixture with flat surfaces which is made by bonding thin surface materials such as plywood on both sides of a frame or core material. Since it is lightweight and inexpensive, it makes up the majority of modern wooden fittings.

計画地
クライアント
計画時期
ステータス
プログラム
施工

協力

写真
​メディア掲載

東京都杉並区
個人
2023
竣工
マンション住戸内装改修

真規家工務店
構造助言:井上健一構造設計事務所
カーテンデザイン:Haruka Shoji Textile Atelier​
西川公朗

​BSテレ東『となりのスゴイ家』
toolbox
WABISABI
baunetz
ArchDaily

ArchDaily Brazil

LOCATION
CLIENT
YEAR
STATUS
PROGRAM
CONTRACTOR
COLLABORATORS

PHOTOGRAPHY

Suginami-ku, Tokyo, Japan
Individual
2023
Built
Apartment Interior Renovation
Makiya Corporation
Structure Design: Kenichi Inoue
Curtain Design: Haruka Shoji Textile Atelier

Masao Nishikawa

003.jpg
005.jpg
002.jpg
014.jpg
015.jpg
008.jpg
016.jpg
018.jpg
019.jpg
020.jpg
022.jpg
027.jpg
025.jpg
028.jpg
030.jpg
029.jpg
033.jpg
034.jpg
036.jpg
038.jpg
drawing.jpg
bottom of page