006.jpg

House in Mimuro / 三室の平屋

 

親子二人が住まう、平屋の戸建住宅の計画。

敷地は以前より施主が畑として所有していた土地で、隣地を含む敷地周辺には親類も多く暮らす。地縁血縁によるコミュニティが強く存在するコンテクストに配慮するため、抑制された建物ボリュームや外観とすることを求められた。

敷地に立つと、周囲は建て込んでいるわけではないが景観が特別美しいわけでもない。前面道路はヒューマンスケールだが抜け道になっていて交通量が多い。自然と斜め上方に広がる空に意識が向いた。この場所に住むことの質を、この斜めの空をきっかけに作り出そうと考えた。

敷地中心部から外周部に向けて下がる、5枚の片流れ屋根を架ける。向き、大きさ、勾配も様々な屋根は上下にずれて重なり合い、そこに斜めの空へ向けた窓を設ける。南の空に向いたダイニングキッチン、東の空に向いたオーディオルーム、北の空に向いた寝室というように、それぞれのスペースとそこで過ごす時間が、空と共に経験される。向きによって様々な表情や光の質を持つ空が、一つ一つの場所に個性を与える。そしてそれらの場所を巡り、その時々で心地よい居場所を選び取る暮らし方を、回遊性のあるプランが下支えする。

低く小さな中にも、空をきっかけとした大きな広がりの感覚を生み出そうと試みた。

This is a single-storied house designed for a parent and child.

 

The site has been owned by the client as a field for a long time, and many relatives live around the site including the adjacent land. It was requested to consider the restrained building volume and appearance to respond to the context of the strong community and kinship.

When I stood on the site, I saw the surroundings were not too crowded with houses, but the scenery was not particularly beautiful. The front road had intimate scale, but it was used as a bypath and there was a lot of traffic. Eventually my consciousness turned to the expanse of sky diagonally upward, and I wanted to create the quality of living here with the sky as a key element.

Five shed roofs that go down from the center to the perimeter of the site were built. Roofs of various orientations, sizes, and slopes are overlapped, and windows facing the sky are installed between those roofs. Each space and the time spent there are experienced with the sky, like the dining kitchen facing the south sky, the audio room facing the east sky, the bedroom facing the north sky, and so on. The sky, which has various expressions and light qualities depending on the orientation, gives each place its own personality. This enables the way of living that the parent and child go around those places and choose a comfortable place in every moment of everyday.

 

I tried to create a feeling of wide expanse triggered by the sky, even in a low and small building.

計画地

クライアント

計画時期

ステータス

プログラム

​施工

協力

​写真​

埼玉 / 日本

​個人

2021

竣工

​戸建住宅

真規家工務店

​構造助言:井上健一構造設計事務所

​西川公朗

LOCATION

CLIENT

YEAR

STATUS

PROGRAM

CONTRACTOR

COLLABORATORS

PHOTOGRAPHY

Saitama, Japan

Individual

2021

Built

Detached House

Makiya Corporation

Structure Advice: Kenichi Inoue

Masao Nishikawa

002.jpg
016.jpg
018.jpg
032.jpg
030.jpg
037.jpg
012.jpg